Geslaagd Symposium Werkspoorkwartier

Geslaagd symposium ‘Werkspoorkwartier; toonaangevende locatie voor creatieve en circulaire maakbedrijven’

Onderzoekers, studenten en ondernemers uit Werkspoorkwartier deelden op 8 oktober de geleerde lessen voor toekomstige circulaire gebieden. Ook presenteerden zij aan de ruim 80 deelnemers de ingrediënten voor een succesvolle circulaire gebiedstransformatie. Dit jaar ronden USI en haar partners het EFRO-project Werkspoorkwartier af. Het oude bedrijventerrein is in vijf jaar getransformeerd tot een toonaangevend vestigingsgebied in Utrecht voor creatieve, circulaire maakbedrijven en startups. Inmiddels is er ruim 14.000 m2 aan nieuwe bedrijvigheid ontstaan en zijn er meer dan 400 nieuwe banen gecreëerd. Een stevig fundament voor Werkspoorkwartier.

Wethouder Klaas Verschuure opende, samen met Carolien van Hemel, het symposium. Hij gaf aan trots te zijn op de ondernemers van Werkspoorkwartier: “We hebben de afgelopen tijd allemaal jullie ondernemerschap gezien, jullie creativiteit en veerkracht. Het ambitieniveau was hoog, maar jullie hebben het waargemaakt”. Ook benadrukte hij het belang van kennisdeling en leren van elkaar: “De opgedane kennis en geleerde lessen kunnen we breder toepassen bij andere bouw- en gebiedsontwikkelingen. Door dit succesvolle project blijven we vol inzetten op circulair bouwen. De samenwerking met ondernemers zoals jullie, marktpartijen, architecten- en adviesbureaus, onderwijs- en onderzoeksinstellingen is hierbij dé succesfactor”.

Na de opening presenteerden de diverse projectpartners van Werkspoorkwartier (De Werkspoorfabriek, Het Hof van Cartesius, Buurman, BOOT, De Plaatsmaker, Hogeschool Utrecht, HKUUniversiteit Utrecht en USI) hun lessons learned. Het symposium werd afgesloten met een symbolische overdracht van het project aan Bedrijvenkring Cartesius, de gebiedsorganisatie van de bedrijven in Werkspoorkwartier.

Klik hier voor de foto-impressie, met dank aan Simone Tenda van Buurman Utrecht.

Klik hieronder op de linkjes voor de presentaties van de betreffende sprekers.

Circulair ontwerpen en bouwen

Proces lessen circulair bouwen met creatieve makers

De kracht van het collectief bij circulaire gebiedsontwikkeling

Overdracht van het project aan de gebiedsorganisatie