Nieuws

Kleur de toekomst circulair met Werkspoorkwartier

Ontdek de geleerde lessen van vijf jaar circulaire gebiedsontwikkeling

Werkspoorkwartier is nu hét toonbeeld van circulaire gebiedsontwikkeling. Niet alleen gebouwen werden circulair gerenoveerd en gebouwd, dus met gebruikte materialen, zonder afval en toekomstbestendig, maar ook nieuwe vormen van samenwerking en bedrijfsvoering werden ontwikkeld. Wil je weten hoe je een gebied circulair kunt maken? En wat de belangrijkste succesfactoren zijn? Ontdek dan de voorbeelden en geleerde lessen van vijf jaar EFRO-project Werkspoorkwartier. Op www.efro-wsk.nl brengen we kennis en ervaringen samen zodat de toekomst van andere terreinen makkelijker circulair kan kleuren.

 

Werkspoorkwartier, een Utrechts bedrijventerrein ingeklemd tussen woonwijken, langs het Amsterdam-Rijnkanaal. In de 20e eeuw werkten hier duizenden mensen bij de staalfabriek Werkspoor. Ze bouwden treinwagons, bruggen en andere staalconstructies. Schepen voeren af en aan met ijzer, hout, kolen en andere primaire grondstoffen. Daarna was het jarenlang een bedrijventerrein dat in de jaren 90 in verval raakte. De afgelopen vijf jaar hebben ondernemers, experts op het gebied van circulariteit en kennisinstellingen in het project “Werkspoorkwartier: creatief & circulair maakgebied” het gebied met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) getransformeerd naar het voorbeeld van circulaire gebiedsontwikkeling van nu.

Geleerde lessen gebundeld
Omslag boek Werkspoorkwartier - een creatief & circulair maakgebied

Omslag boek door Jochem Coenen

Vijf jaar EFRO-project Werkspoorkwartier heeft veel nuttige kennis en ervaringen opgeleverd van de circulaire pioniers in het gebied. Het is belangrijk om die lessen mee te nemen naar andere bedrijventerreinen zodat de toekomst van deze terreinen makkelijker circulair kan kleuren. Tijdens het project kwam al veel interesse vanuit ondernemers en overheden om te leren van het succes van Werkspoorkwartier. De geleerde lessen zijn gebundeld in het boek Werkspoorkwartier – een creatief & circulair maakgebied en is gedrukt vanaf september 2022 verkrijgbaar. Laat het ons weten als u interesse heeft in een gedrukt exemplaar door te mailen naar usi@usi.nl.

Bekijk hier het boek online >>

Circulariteit in Utrechtse hoger onderwijs

Kennisinstellingen HKU, Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht waren projectpartners van het eerste uur. In een interview met onderzoekers en docenten Evert-Jan Velzing en Jeroen Mens van Hogeschool Utrecht en universitair docent Jesús Rosales Carreón van het Copernicus Instituut van Universiteit Utrecht, waren zij het unaniem eens dat het EFRO-project Werkspoorkwartier circulariteit en het Utrechtse hoger onderwijs dichter bij elkaar heeft gebracht. Nu is circulariteit niet meer weg te denken uit het Utrechtse hoger onderwijs. Naast het ontwikkelen van tools om circulariteit meetbaar te maken, bracht het project synergie tussen de kennisinstellingen zodat de twee elkaar versterkten. Het leverde ook veel inspirerende voorbeelden en ervaringen op voor het opleiden van de nieuwe generatie circulaire ondernemers, denkers en wetenschappers. Zo zorgen we samen voor een circulaire toekomst.

Lees hier het artikel met het interview met onderzoekers en docenten van de Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht >>

Bijzondere ontwikkelingen verfilmd

Het unieke van het project is dat er zoveel samen komt in het gebied. Het heeft bijvoorbeeld Utrechtse creatief ondernemers een plek gegeven via projectpartners HKU en DePlaatsmaker. Dit is mooi in beeld gebracht in de minidocumentaire “Circulaire broedplek – de rol van kunst”, deel vier van de filmserie “Werkspoorkwartier Utrecht, creatief en circulair maakgebied”. In deze filmserie komen meerdere bijzondere aspecten van de ontwikkelingen in Werkspoorkwartier in beeld, zoals het hergebruiken van materialen door circulaire hub Buurman Utrecht, de renovatie van de iconische Werkspoorfabriek tot bedrijfsverzamelgebouw met het bijzondere modulaire inbouwsysteem van Sustainer Homes/ReSpace en de kracht van een coöperatie bij circulaire pionier Het Hof van Cartesius.

Kijk alle minidocumentaires terug >>

Rondleiding langs iconen

werkspoorkwartier utrecht werkspoorpadWerkspoorkwartier werd tijdens het project al een spraakmakend voorbeeld en genereerde veel interesse vanuit bedrijven en lokale en landelijke overheden. Tijdens verschillende evenementen en rondleidingen maakte men kennis met de verschillende pioniers, voorbeelden en aspecten van het gebied. Alle bijzondere plekken in het gebied zijn nu zelf te ontdekken met instructies verzameld op de website van het EFRO-project. Het Werkspoorpad is speciaal aangelegd om het wandelen door het gebied aangenaam te maken voor alle bezoekers.

Ontdek meer over een rondwandeling door het gebied>>

De kracht van partnerschap

Het EFRO-project had nooit zo’n groot succes geworden zonder de inzet van alle projectpartners die zich verbonden hebben aan het project. Vooral de multidisciplinariteit heeft geleid tot belangrijke inzichten voor onderwijs, wetenschap en creatieve & circulaire  ondernemers. Al in 2018 ontving het gebied daarvoor de prestigieuze ABN Amro Circular Economy Award. Gelukkig gaan de lokale ondernemers door met creatief ondernemen in Werkspoorkwartier, maar dan georganiseerd vanuit de Bedrijvenkring Cartesius.

 

Ga naar de Kennisbank en bekijk ook de andere publicaties van projectpartners van het project>>

Ontdek alle partners van het EFRO-project Werkspoorkwartier>>