Werkspoorkwartier Utrecht minidocumentaire circulaire gebiedsontwikkeling

Werkspoorkwartier in beeld

Werkspoorkwartier Utrecht is de afgelopen jaren getransformeerd naar een creatief en circulair maakgebied. Er is veel kennis en kunde opgedaan, een selectie is hier te vinden. Meer voorbeelden vind je in de kennisbank.

Filmserie
In Werkspoorkwartier staan creatief en circulair centraal. Ontmoet de makers en hun initiatieven in de filmserie Werkspoorkwartier Utrecht, creatief en circulair maakgebied.

hof van cartesius circulair collectief werkplek1. Circulaire nieuwbouw – De kracht van collectief

Samen aan de slag in circulaire nieuwbouw, waarom en hoe? Maak kennis met coöperatie Het Hof van Cartesius, waar jonge ondernemers samen een groene werkplek van gebruikte materialen bouwen en onderhouden.

werkspoorfabriek utrecht2. Circulaire renovatie – Oude gebouwen met een modulaire invulling

Hoe kun je een verouderde fabriekshal circulair renoveren? Ontdek de duurzame herontwikkeling van de Werkspoorfabriek in Utrecht met Gabrielle (Erfgoed Werkspoor Utrecht) en Eldin (Sustainer Homes/Respace)

Bianca Buurman3. Circulaire hub – Restafval als bouwmateriaal

Wat is het belang van een circulaire hub? En wat komt er allemaal kijken bij het opzetten ervan? Laura, Bianca en Simone van Buurman vertellen over hun uitdagingen en drijfveren.

 

4. Circulaire broedplek – Kunst als fundament

Hoe draagt kunst bij aan de ontwikkeling van een circulair maakgebied zoals Werkspoorkwartier? Arlette (HKU), Arna (DePlaatsmaker) en Sjaan (De Maakruimte) geven hun kijk hierop.

 

Werkspoorboekje voor creatieve ondernemers
Wil jij je reis als creatief ondernemer uitstippelen? HKU ontwikkelde een praktische handleiding met inzicht hoe je reis als ondernemer verloopt, aan de hand diverse doe- en denkopdrachten. Je ziet welke stations je al bent gepasseerd en welke stations je nog wilt passeren om zo je dromen en doelen als ondernemer te behalen. Download het hier bij HKU-X.

Werkboek Circulaire Ketens
Hoe ziet die circulaire economie er voor de productie- en gebruiksketen van specifieke materialen uit? De uitkomsten van verschillende studies naar circulaire ketens van studenten aan de Hogeschool Utrecht staan in dit Werkboek. Deze projecten leidden tot nieuwe inzichten op circulaire gebiedsherontwikkeling, bouw en productieketens.

Compilatie Werkspoorkwartier 2020
Wat zijn de circulaire uitgangspunten voor het gebied? En wat is er bereikt sinds 2018, toen Werkspoorkwartier werd uitgeroepen tot beste circulaire werklocatie?

Virtuele tour door Werkspoorkwartier
Ervaar een virtuele tour door het gebied door de ogen van Tony Schoen.

 

Het project ‘Werkspoorkwartier: creatief, circulair maakgebied’ is mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.