plattegrond wagon- en bruggenfabriek Werkspoor

Onderzoeksrapport ‘Van Ketellapperij tot Wereldbedrijf’

Gerrit van der Maarl, masterstudent Geschiedenis van Politiek en Maatschappij aan de Universiteit Utrecht, schreef tijdens zijn onderzoeksstage bij Utrecht Sustainability Institute het onderzoeksrapport Van Ketellapperij tot Wereldbedrijf. Hiervoor spiegelde hij de visies en doeleinden van de huidige herontwikkeling van het Werkspoorkwartier aan de periode 1913-1976, waarin de fabrieken van Werkspoor nog de invulling van het gebied vormen. Op deze manier onderzocht hij vormen van continuïteit en discontinuïteit in de huidige duurzame ontwikkeling van het gebied en de vroegere industriële invulling ervan.

plattegrond wagon- en bruggenfabriek Werkspoor

De kernvraag van het onderzoeksrapport luidt: Waar en hoe verschilt de huidige invulling van het gebied met de vroegere industriële invulling, en waar komt de huidige ontwikkeling van het gebied juist overeen met het verleden en is er sprake van continuïteit? 

Door de ontwikkeling van het Werkspoorkwartier historisch te contextualiseren draagt dit onderzoek bij aan de huidige identiteit, perceptie en bewustzijn ten aanzien van circulaire economie en duurzame gebiedsontwikkeling.

> Lees het rapport