Hof van Cartesius Buurman Utrecht

Nieuws

Hof van Cartesius finalist Rietveldprijs 2020

Het regent nominaties voor de locaties van Werkspoorkwartier in Utrecht. Dit najaar is het gebied genomineerd voor de Circular Economy Award, maakt de Werkspoorfabriek kans op de titel BNA Beste Gebouw van het jaar en valt ook Het Hof van Cartesius in de smaak. De jury van de Rietveldprijs 2020, onder leiding van architect Marlies Rohmer, maakte de genomineerden bekend die kans maken op het winnen van de Rietveldprijs, de Utrechtse architectuurprijs ter bevordering van de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Het Hof van Cartesius, van architect Charlotte Ernst i.s.m. RHAW architecture, Dynamo, Flux, Uitvindersgilde en Archifré, is één van genomineerde projecten.

Inspirerende maakplek

De partners van het EFRO-project zijn trots op de nominatie van Het Hof van Cartesius, één van de aanjagers van de transformatie van Werkspoorkwartier tot ‘creatief, circulair maakgebied’. In 2017 ging de Rietveldprijs naar de Werkspoorkathedraal, één van de andere iconen in het Werkspoorkwartier. Met de prijs wil Stichting Rietveldprijs de kwaliteit van de gebouwde omgeving bevorderen door middel van openbare discussie. De Rietveldprijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een uitgevoerd project in de stad Utrecht.

De groene werkplek is “een inspirerend werkensemble van hergebruikte bouwmaterialen”, aldus de Stichting Rietveldprijs Utrecht. “Het is een lappendeken van vormen en materialen, maar die heeft wel structuur en de vlakverdeling klopt met de ruimte ernaast. Als een soort quilt. Ondanks het diverse materiaalgebruik – van bamboe tot moutzakken – vormen de paviljoens een eenheid. Zo hebben alle ruimtes een transparante gevel aan de zijde van de binnentuin. Het Hof van Cartesius dient als proeftuin voor de circulaire economie en voor een andere manier van gebiedsontwikkeling.”

Publieksprijs

Acht projecten komen in aanmerking voor de Rietveldprijs 2020, te bepalen door de vakjury, en maken tevens een kans op de DUIC Publieksprijs. Beide prijzen worden dit najaar uitgereikt. De jury kijkt daarbij naar de kwaliteit van het project zelf, maar ook naar de bijdrage die het project levert aan de gebouwde omgeving van de stad Utrecht. Stemmen voor de DUIC Publieksprijs kan via Rietveldprijs.nl.