Nieuws

Werkspoorfabriek genomineerd voor BNA Beste Gebouw van het jaar 2020

BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) nomineerde de Werkspoorfabriek in Utrecht als een van de tien finalisten in de verkiezing ‘Beste Gebouw van het jaar 2020’. Dit is een mooie erkenning voor het unieke gebouw en waardevolle gebied. Maak van Werkspoorfabriek de publiekswinnaar en stem.

De Werkspoorfabriek. Foto door André Russcher

Nominatie

De vakjury, onder leiding van oud-politica Neelie Kroes, selecteerde 17 projecten uit 103 inzendingen. Na een jureringsronde door Nederland bleven 10 genomineerde gebouwen over. Op 22 oktober 2020 maakt de jury bekend welk gebouw de Noord/Zuidlijn opvolgt als BNA Beste Gebouw van het Jaar. Tevens maakt zij dan ook de publiekswinnaar bekend.

De genomineerde gebouwen hebben volgens de organisatie “meerwaarde voor mens en maatschappij”. Het consortium van EFRO-project Werkspoorkwartier is verheugd over de nominatie van de Werkspoorfabriek, als erkenning van de maatschappelijk meerwaarde van het gebouw en de bijbehorende positieve aandacht voor het gebied.

Circulaire gebiedsontwikkeling

“Zecc (De architect, red.) is er goed in geslaagd ruimte te creëren voor wensen en actieve inbreng van toekomstige gebruikers. Belangrijkste doel is activeren van het gebied, het gebouw en de mensen die hier samen werken, denken, leren en maken”, aldus de jury, onder leiding van Smit-Kroes.

“Het Werkspoorkwartier is inmiddels het populairste werkgebied voor creatief en ondernemend Utrecht. Een unieke plek, waarbij heden en verleden op een inspirerende wijze aan elkaar worden gekoppeld. Veel historische gebouwen zijn inmiddels gesloopt, maar samen met de Werkspoorkathedraal vormt de Werkspoorfabriek de aanjager van het gebied en is het een symbool voor circulaire gebiedsontwikkeling.”

Verder benoemt het juryrapport de aanwezigheid van “circulaire broedplaats” Het Hof van Cartesius, het modulaire bouwsysteem van Sustainer Homes en de rol van De Stadstuin in de Werkspoorfabriek: “Met gerichte programmering voor de huurders en bredere events zorgen zij voor de ‘software’ van een stimulerende werkomgeving.”

Meer informatie en stemmen

Een toelichting op de nominatie, een overzicht van alle tien genomineerden en de stemknop voor de publiekswinnaar is te vinden op de website van BNA.