Nieuws

Circulaire renovatieontwerpen voor gevel Vlampijpateliers

Op welke wijze kan er een circulair renovatieontwerp gemaakt worden voor de gevel van de Vlampijpateliers in Utrecht? Studenten van de opleiding Built Environment aan de Hogeschool Utrecht werkten aan de hand van deze vraag verschillende ontwerpconcepten uit. Uitgangspunten zijn het behouden van de uitstraling en de energieprestaties van het gebouw. 

Vlampijpateliers verslag circulaire renovatie gevel HUDe studenten werkten in opdracht van de Utrecht Vastgoed Organisatie van de gemeente Utrecht. Het onderzoek toont hoe circulaire principes concreet toegepast kunnen worden voor de renovatie van de gevel van een gebouw, met de nadruk op de keuze van de materialen.

In eerste instantie zijn drie ontwerpconcepten gepresenteerd, waarvan er twee zijn uitgewerkt. Bij de eerste variant wordt het materiaal dat nu aanwezig is in de gevel opnieuw gebruikt, bij de tweede variant worden kozijnen uit een ander renovatieproject 29 toegepast. Bij beide varianten bleef de uitstraling van het gebouw behouden. Voor de mogelijk te gebruiken materialen (type gevel, kozijnen, hout, isolatiemateriaal, gevelbekleding/plaatmateriaal) zijn keuzes gemaakt op basis van criteria waarbij circulariteit een belangrijk rol speelde.

> Lees het verslag