Nieuws

Circulaire Hub in Werkspoorkwartier geeft bouwmaterialen een tweede leven

Een mooi resultaat van de EFRO-samenwerking in Werkspoorkwartier Utrecht: circulaire hub Buurman is nu enkele weken open én gaat vanaf september samenwerken met een afvalscheidingsstation.

Buurman Utrecht, werkplaats en bouwmarkt voor hergebruikte materialen, opende in augustus 2019 haar deuren. Vanaf september 2019 kunnen Utrechters hun nog bruikbare bouwafval een tweede leven geven door het in te leveren bij de speciale Buurman-aanhanger op het afvalscheidingsstation aan de Tractieweg. Zo werkt Buurman samen met gemeente Utrecht en met bewoners om afgedankte bouwmaterialen te hergebruiken.

Wat doet Buurman Utrecht?

Bewoners, creatieve makers, kunstenaars en kleine ondernemers kunnen elke woensdag tot en met zaterdag van 10-18 uur bij Buurman Utrecht terecht voor het kopen van gebruikte bouwmaterialen. Dit is voornamelijk hout, maar ook vind je er deuren, ijzerwaren, lampen en meer. Verder kun je diverse workshops volgen bij de werkplaats, waarin je leert hoe je hergebruikt materiaal toepast. Daarnaast kun je Buurman Utrecht inzetten als materiaalscout, waarbij Buurman zoekt naar gebruikt maar nog goed materiaal voor jouw grote projecten.

 

Buurman Utrecht bouwmateriaal

Foto: Buurman Utrecht, Joris Louwes

Groeiende circulaire hub

De afgelopen maanden werkte Buurman aan partnerschappen met leveranciers van gebruikt materiaal uit de stad, waarbij het afvalscheidingsstation de grootste leverancier is. Maar Buurman Utrecht wil verder groeien. De vestiging in Rotterdam weet in samenwerking met de milieustraten jaarlijks 4 ton aan materiaal te redden en dat is ook de doelstelling voor Utrecht.

Buurman Utrecht startte dit jaar in een werkplaats in Het Hof van Cartesius aan de Vlampijpstraat in het Werkspoorkwartier. Volgend jaar verwacht de bouwmarkt te verhuizen naar een grotere werkplaats van 350 m2 om aan de doelstelling van 4 ton te kunnen voldoen. Natuurlijk wordt ook deze werkplaats volledig gebouwd met gebruikte materialen. Zo wordt hergebruik van bouwmaterialen het nieuwe normaal.

 

> Ga naar de website van Buurman Utrecht