Nieuws
Werkspoorkwartier finalist ABN AMRO Circular Economy Awards
Werkspoorkwartier in Utrecht is één van de drie finalisten van de ABN AMRO Circular Economy Awards. De jury selecteerde Werkspoorkwartier in de categorie ‘beste circulaire werkgebied’. “Het is een initiatief dat de pioniersfase al voorbij is, maar vol mooie ambities zit”.
Werkspoorkwartier als circulaire koploper
De finaleplek laat zien dat Werkspoorkwartier voorop loopt in de transitie naar een circulaire economie. Andere kanshebbende werkgebieden zijn Industriepark Kleefse Waard in Arnhem en bedrijventerrein C-mill in Heerlen. De voorselectie voor de Circular Economy Awards bestond uit 21 werklocaties en 22 regio’s in Nederland. Uit deze voorselectie nomineerde de jury de Utrechtse inzending als één van de drie finalisten in de categorie werklocaties, op basis van vooraf vastgestelde criteria, waaronder circulariteit in visie en organisatie, resultaat, interactie met de omgeving, materiaalgebruik en gezondheid.
De vakjury roemt de betrokkenheid met de buurt en het bruisende karakter van het circulaire bedrijventerrein in Utrecht: “Eén ding is zeker: in Werkspoorkwartier wordt serieus werk gemaakt van een circulaire toekomst.”
Vanaf vandaag mag het publiek stemmen op de finalisten. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het BT Event in Rijswijk op 8 november 2018.
Voormalig industrieterrein nu circulaire broedplaats
De nominatie is een mooie erkenning van vakspecialisten voor de recente ontwikkelingen in het gebied. Steeds meer circulaire makers weten Werkspoorkwartier te vinden. In de vorige eeuw schroefden en lasten duizenden arbeidskrachten hier nog treinwagons en bruggen in elkaar. Na het vertrek van het bedrijf Werkspoor ontstond hier een gemengd bedrijventerrein. Met steun van de zittende ondernemers, creatieve initiatiefnemers, het Ondernemersfonds en Utrechtse kennisinstellingen transformeert het gebied nu tot een toonaangevende werklocatie voor circulaire en creatieve maakbedrijven.
Het Werkspoorkwartier verenigt veel aspecten van de circulaire economie. De oude fabriekshallen en haven van de voormalige machinefabriek Werkspoor worden niet gesloopt, maar krijgen nieuw leven als werklocatie en ruimte voor evenementen. Bij Het Hof van Cartesius bouwden ondernemers als collectief hun eigen, circulaire werkplek op een verwaarloosde bermstrook langs het spoor. Bezoekers uit de omliggende woonwijken volgen er workshops in meubels maken met gebruikte materialen en studenten doen onderzoek naar circulaire gebiedsinrichting.
- Benieuwd welke makers er allemaal in het Werkspoorkwartier zijn neergestreken? Een actueel overzicht vind je in het boek ‘Made in Werkspoor’.
Succesvolle samenwerking
Meer circulaire ontwikkelingen in het Werkspoorkwartier zijn op komst. Met het project ‘Werkspoorkwartier: Creatief Circulair Maakgebied’ realiseren de partners in het gebied in totaal ruim 10.000 vierkante meters aan nieuwe bedrijvigheid en 200 nieuwe banen.
Projectleider Tony Schoen van Utrecht Sustainability Institute ziet hoe de circulaire visie het gebied laat opbloeien: “Geweldig om te zien hoe pioniers Het Hof van Cartesius en de Werkspoorkathedraal iconen van circulaire gebiedsontwikkeling neerzetten en dit in samenwerking met gebiedspartners en Buurman, BOOT, HKU, HU en UU verder uitbouwen tot een innovatieve, circulaire werklocatie. Als projectleider ben ik trots op deze nominatie, het is een erkenning voor ons allemaal.”
Het project ‘Werkspoorkwartier: Creatief Circulair Maakgebied’ is mede mogelijk dankszij subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Kansen voor West II, dat gericht is op het versterken van de regionale concurrentiekracht en het vergroten van de werkgelegenheid.