Seminar Circulair Werkspoorkwartier tijdens Week van de Circulaire Economie 2021

Wat zijn de circulaire lessen van Werkspoorkwartier? Welke kennis is er ontwikkeld over circulair bouwen en ondernemen? Ontdek het op 5 februari tijdens het online seminar Circulair Werkspoorkwartier, onderdeel van de Week van de Circulaire Economie 2021. 

Vrijdagmiddag 5 februari, 14.30 – 16.30 uur
werkspoorkwartier plattegrond utrecht
Circulair Werkspoorkwartier

Het Utrechtse bedrijventerrein Werkspoorkwartier is in de afgelopen vijf jaren ontwikkeld tot creatief, circulair maakgebied. Hieraan werkten diverse bedrijven uit het gebied, de Utrechtse kennisinstellingen Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Buurman Rotterdam, ingenieursbureau BOOT en Utrecht Sustainability Institute. De transformatie ging niet zonder slag of stoot, maar wel met succes: Werkspoorkwartier werd een nationaal icoon voor circulaire gebiedsontwikkeling.

Ben jij als onderzoeker of ontwikkelaar betrokken bij circulaire bouw- en gebiedsprojecten? We nemen je mee op virtuele excursie door het gebied en vertellen je in dit online seminar over de lessen die uit circulair bouwen en circulair ondernemen in Werkspoorkwartier zijn getrokken. Verschillende experts delen kennis over het inventariseren van circulariteit van bedrijfsgebouwen in het gebied, het creatief en circulair renoveren van de Werkspoorhallen en de circulariteit van de gebiedsontwikkeling.

Het seminar is georganiseerd door Utrecht Sustainability Institute, Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht. Deze en andere bijeenkomsten worden gehouden vanuit Het Hof van Cartesius, één van de circulaire parels in het gebied. Het Hof van Cartesius is de Utrechtse hub tijdens de Week van de Circulaire Economie 2021. Dit nationale initiatief wil het Nederlandse bedrijfsleven steunen in circulair ondernemen.


> Meld je aan voor het seminar Circulair Werkspoorkwartier


Programma*

Tony Schoen / Utrecht Sustainability Institute

Virtuele excursie Werkspoorkwartier: creatief, circulair maakgebied

Noud van der Ven / Universiteit Utrecht

Circulaire Gebiedsontwikkeling in het Werkspoorkwartier / Habitatsfactoren voor circulaire gebiedsontwikkeling

Evert-Jan Velzing / Hogeschool Utrecht

Ketens in Kaart / Hergebruiksmogelijkheden van materialen uit gebouwen in Werkspoorkwartier

– korte pauze –

Jesus Rosales Carreon en Marvin Spitsbaard / Universiteit Utrecht

Environmental implications of circular renovation strategies: The case of Vlampijpatelier (Engelstalig)

Mijke de Kok / Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Transformatie gebouw Central Studio’s tot De Machinerie, centrum voor film- en beeldcultuur

 

*iedere presentatie is ca. 15 minuten + 5 minuten voor vragen


Over de sprekers

Tony Schoen is projectleider bij Utrecht Sustainability Institute (USI). Hij is al meer dan vijf jaar betrokken bij de ontwikkeling van Werkspoorkwartier tot creatief, circulair maakgebied. USI werkt aan duurzame kennis, innovatie en impact, startend vanuit de regio Utrecht.


Noud van der Ven is masterstudent planologie aan de Universiteit Utrecht en liep voor zijn masterscriptie stage bij het Utrecht Sustainability Institute. Naast zijn onderzoek over het Werkspoorkwartier vanuit de gebiedsontwikkeling, komt Noud al jaren met veel plezier in het gebied.


Evert-Jan Velzing doet sinds 2008 onderzoek naar (industriële) innovatie, duurzaamheid en innovatiebeleid. Bij Hogeschool Utrecht doet Evert-Jan onderzoek naar circulariteit in de industrie en de bouw, en naar circulaire economie.


Jesús Rosales Carreón is Assistant Professor at the Copernicus Institute of Sustainable Development, Utrecht University. He is interested in understanding the environmental and social implications associated to the implementation of the concept of circular economy. Current projects are embedded in the fashion, construction, and food sectors. Furthermore, he coordinates the Master Programme in Energy Science in Utrecht University.


Marvin Spitsbaard ontwikkelde als onderzoeker bij de Universiteit Utrecht een rekenmodel dat de milieu baten van circulaire renovaties in de bouw inzichtelijk maakt. Met dit model zijn enkele casestudies uitgevoerd, waaronder een onderzoek voor de Vlampijpateliers in Werkspoorkwartier.


Mijke de Kok is architect en partner bij Studio Valkenier in Amsterdam. Daarnaast is ze ontwerpdocent bij de Master Interior Architecture van de HKU, en vakcoördinator bij de PEP, de beroepsopleiding voor architecten. In 2020 ontving ze de Europe 40under40 Award, met als speerpunten circulair-, gezond-, demontabel- en energieneutraal bouwen. De ontwerpopgave waar de studenten van de HKU aan werkten is de transformatie van de Central Studio’s op het Werkspoorkwartier tot de Machinerie, centrum voor film- en beeldcultuur.


Filmserie Werkspoorkwartier
Werkspoorkwartier Utrecht minidocumentaire circulaire gebiedsontwikkeling

Wil je meer weten over het gebied? Ontmoet de makers en hun initiatieven in de filmserie Werkspoorkwartier Utrecht, creatief en circulair maakgebied.

> Bekijk de filmserie

 

 


Logo Europees Fonds voor Regionale OntwikkelingHet project ‘Werkspoorkwartier: creatief, circulair maakgebied’ wordt financieel ondersteund door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling.