werkspoorkwartier verhalen

Nieuws

Terug in de tijd: verhalen over het Werkspoorkwartier

Het voorjaar van 2019 brengt twee publicaties over de historie van het intrigerende Werkspoorkwartier in Utrecht. Voor de boeken Wonend aan de Cartesiusweg en Werkspoorbelevingen doken bewoners Wieger Rozema en Rien Cobussen diep in de geschiedenis van het gebied waar ooit Werkspoor N.V. floreerde. “We willen met deze publicaties laten zien hoe het gebied werd zoals het nu is,” aldus Wieger.

werkspoorkwartier verhalen
Wonend aan de Cartesiusweg

Wieger is een betrokken bewoner van de Cartesiusweg en is nauwgezet op de hoogte van wat er gaande is in de buurt. “In Wonend aan de Cartesiusweg schrijven Rien en ik een deel van de geschiedenis van de buurt. Het staat vol met persoonlijke ervaringen en mooi beeldmateriaal van hoe het vroeger was,” vertelt Wieger. Hij gaat verder over de ontwikkelingen in het gebied. “Toen mijn vrouw en ik hier in 1981 kwamen wonen, zagen we veel verval. En dan doel ik op het hele erfgoedgebied van Werkspoor Utrecht. In die tijd heerste het beeld van een verlaten en industriële omgeving. Intussen zie ik veel levendigheid in de Cartesiusdriehoek en in het Werkspoorkwartier. Er zijn bijvoorbeeld allemaal nieuwe, creatieve kunstenaars die zelf hun werkplek bouwen, en natuurlijk ook gezellige horeca. Waar het gebied vroeger deprimerend of zelfs gevaarlijk kon zijn, is het nu hartstikke leuk om doorheen te lopen.”

Werkspoorbelevingen

In en rondom het Werkspoorkwartier merk je de invloed van het vroegere staatsbedrijf Werkspoor nog goed. Deze zie je terug in de industriële panden, maar ook in de mensen. Wieger vertelt: “Als niet-Utrechter intrigeert het mij dat de geschiedenis van Werkspoor een gevoel van trots oproept. Voor Werkspoorbelevingen spraken we oud-medewerkers van de fabriek en hun naasten. Zij vertelden veel positieve verhalen over hun tijd bij deze werkgever. In hun ervaringen sijpelt trots door,” zegt hij glimlachend. “Want ‘bij Werkspoor leerde je een echt vak’. Ze bouwden belangrijke machines en bruggen. Werkspoorbelevingen laat het belang van de zware industrie zien voor de stad en aangrenzende woonwijken. Ook laat de publicatie je ervaren hoe het is als het fluitsignaal gaat en er duizenden mannen met hun broodtrommeltje achterop voorbij fietsen. Je gaat terug in de tijd.”

 

  • Interesse in de publicaties? Neem contact op met Wieger Rozema.