Nieuws

Bijeenkomst ‘Proef de circulaire economie’

Op dinsdag 19 februari 2019 van 16:00 tot 18:30 organiseert De Slinger Utrecht de bijeenkomst ‘Proef de circulaire economie’ bij bierbrouwerij de Leckere in Utrecht. Hierin komen twee projectpartners van EFRO-project ‘Werkspoorkwartier: Creatief Circulair Maakgebied’ aan het woord over de circulaire ontwikkelingen in het Werkspoorkwartier Utrecht.

Programma

15.45 – 16.00  Inloop en welkom
16.15 – 16.35   Werkspoorkwartier, creatief en circulair maakgebied? – Evert-Jan Velzing, Hogeschool Utrecht
16.35 – 16.55  Circulaire herontwikkeling – Gabriëlle Muris, Erfgoed Werkspoor Utrecht
16.35 – 17.00  De aardgasvrije bierbrouwerij –  Eric Odenwald, Brouwerij De Leckere
17.00 – 18.30 Bierproeverij

Creatief circulair maakgebied

Utrecht wil het binnenstedelijk bedrijventerrein Werkspoorkwartier herontwikkelen. Uit de ontwikkelingsvisie voor dit gebied van 2012 wordt duidelijk dat het kwartier wordt gezien als een vestigingsplaats voor de creatieve industrie. Sinds 2017 proberen lokale ondernemers dit gebied te ontwikkelen tot een ‘creatief circulair maakgebied’, onder meer via eigen investeringen en subsidie vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Maar wat is dat, een creatief circulair maakgebied? Eigenlijk is het best eenvoudig: een plek voor ondernemers die wat maken en dat op een duurzame wijze willen doen. Dat betekent dat er niet alleen duurzame of circulaire initiatieven moeten komen, maar dat deze manier van werken ook voordelen en werkgelegenheid biedt voor het hele gebied, de omliggende buurten en zelfs de hele stad. Evert-Jan Velzing van Hogeschool Utrecht vertelt er meer over.

werkspoorkwartier utrecht
Circulaire herontwikkeling van het Werkspoorkwartier

Onlangs heeft het Werkspoorkwartier de Circular Economy Award 2018 gewonnen. Het Werkspoorkwartier is een binnenstedelijk bedrijventerrein in de stad Utrecht dat afgelopen jaren is doorontwikkeld tot een creatief en circulair maakgebied. Door de groei van het aantal creatieve ondernemers in het gebied, de herontwikkeling van industrieel erfgoed en de toenemende maatschappelijke urgentie rondom duurzame stedelijke ontwikkeling is bottom-up een proces ontstaan waarmee ingezet wordt op de transformatie van Werkspoorkwartier tot creatief en circulair maakgebied.

Het Werkspoorkwartier is volgens de jury een initiatief dat de pioniersfase ruim voorbij is, en nog steeds vol circulaire ambities zit, wat leidt tot een lange-termijnwaardecreatie. De jury is bovendien erg te spreken over de wijze waarop het project de buurt bij haar activiteiten betrekt en zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale materialen. En terechte winnaar, volgens de jury. Gabriëlle Muris van Erfgoed Werkspoor Utrecht vertelt hier meer over.

 

Meer informatie en aanmelden