Nieuws

Creatief ondernemerschap in Werkspoorkwartier onder de loep

In Werkspoorkwartier hebben veel creatieve en circulaire ondernemers een plek gevonden, in de gebouwen van Het Hof van Cartesius, in de Vlampijpateliers, bij de Nijverheid, in de Havenloods en elders. Van september 2019 t/m december 2021 onderzocht HKU het “creatief ondernemerschap” in Werkspoorkwartier en ontwikkelde daarvoor het Werkspoorboekje. Deze handige tool helpt creatief ondernemers met het uitstippelen van hun reis naar hun droomonderneming. Verschillende ondernemers in het gebied vulden het Werkspoorboekje in. Zo konden de onderzoekers van HKU het creatief ondernemerschap in Werkspoorkwartier in kaart brengen. Hieronder is de rapportage van dit onderzoek te downloaden.

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) deed van september 2019 t/m december 2021 onderzoek naar ondernemers in het Werkspoorkwartier. Er is gewerkt aan twee doelen:

  • Het in kaart brengen van het vestigingsklimaat voor creatieve ondernemers in het Werkspoorkwartier;
  • Een analyse van de (mate van) circulariteit van de bedrijfsmodellen van de gevestigde ondernemers in drie verzamelgebouwen (Havenloods, Hof van Cartesius en Stadstuin-Werkspoorfabriek) van het Werkspoorkwartier.

 

Centraal in het onderzoek stond het ontwerpen van het Werkspoorboekje, een praktische handleiding voor creatief ondernemers waarin ze aan de hand van diverse doe- en denkopdrachten bouwen aan hun ondernemersdromen en doelen. Naast het ontwikkelen van het Werkspoorboekje zijn er 30 ondernemers geïnterviewd en/of informeel gesproken en zijn er diverse observaties gedaan in de gebouwen van Werkspoorkwartier.

 

Het Werkspoorboekje is te hier vinden. Het eindrapport met de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen kan hier worden gedownload.