Agenda

14 april 2019

Werkspoorkwartier houdt open huis tijdens Culturele Zondag

Utrechtse proeftuin circulaire economie

In Utrecht, verscholen tussen de spoorlijn Utrecht-Amsterdam en het Amsterdam-Rijnkanaal, bevindt zich een oase van circulaire economie en duurzame stedelijke ontwikkeling: het Werkspoorkwartier. Waar zich enkele decennia terug nog het zwaartepunt van de Utrechtse metaalindustrie bevond, wordt nu gewerkt aan de ontwikkeling van een toonaangevend vestigingsgebied voor duurzame bedrijvigheid.

Op 14 april doet de evenementenreeks Culturele Zondagen van de gemeente Utrecht onder het thema Go West het Werkspoorkwartier aan. Een fors aantal ondernemingen en instellingen opent op deze dag de deuren voor het grote publiek, waaronder het Hof van Cartesius, de Werkspoorfabriek met de brouwerij van De Leckere, Central Studio’s en de kunstateliers van De Vrijhaven en De Vlampijpateliers. Ook wordt er een nieuwe kaart van het gebied onthuld, waarop alle creatieve, circulaire locaties van het gebied worden gepresenteerd.

hof van cartesius

De bijzondere transformatie van het terrein waar Werkspoor tot in de jaren zeventig spoorwegmaterieel en andere staalconstructies vervaardigde, is mede mogelijk gemaakt door het project ‘Werkspoorkwartier: Creatief Circulair Maakgebied’. In dit project, gefinancierd uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), werkt een consortium van vastgoedontwikkelaars, diverse bedrijven uit de bouw-, maak- en kunstsector samen met Utrechtse kennisinstellingen aan een stevig fundament voor nieuwe, duurzame vormen van werken en ondernemen. Zo worden in het Werkspoorkwartier nieuwe bedrijfsruimten gerealiseerd van gebruikte materialen, worden bestaande historische panden getransformeerd tot inspirerende werkplekken en ontstaat er nieuwe bedrijvigheid in de circulaire economie.

De Culturele Zondag Go West biedt een unieke gelegenheid om met eigen ogen te aanschouwen hoe er in Werkspoorkwartier gewerkt wordt aan het waarmaken van een duurzame toekomst. Geïnteresseerd? Bekijk het programma van de Culturele Zondag Go West of kom gewoon langs.