Nieuws

Rondleidingen in de Werkspoorfabriek, genomineerd voor beste gebouw 2020

Dubbele nominatie voor Utrechtse fabriek die is omgebouwd tot broedplaats voor innovatieve ondernemers

De Werkspoorfabriek in Utrecht kreeg een dubbele nominatie voor het beste gebouw en het beste kantoorgebouw van 2020. Om dit te vieren, organiseert Respace in november rondleidingen door het gebouw, voor iedereen met een passie voor architectuur en innovatie.

De Werkspoorfabriek is een van de locaties van EFRO-project Werkspoorkwartier. De lege 175 meter lange hal werd vorig jaar in een paar maanden tijd op duurzame wijze getransformeerd. Nu geeft de fabriek plaats aan vijftig innovatieve creatieve ondernemingen en een grote bierbrouwerij. De combinatie van het behoud van het industriële karakter en de nieuwe ruimtelijke inrichting wordt geprezen in beide nominaties. Op 22 en 28 oktober worden de winnaars van beide prijzen bekend gemaakt door de jury’s.

Rondleiding

Via respace.nl/rondleiding schrijf je je in voor één van de rondleidingen in de Werkspoorfabriek op 4, 11 of 18 november van 14:00 tot 15:00. Met oog op de coronamaatregelen is er plaats voor maximaal 15 deelnemers per dag.

Circulair bouwsysteem

De oude Werkspoorfabriek werd helemaal verbouwd en omgevormd met een innovatief en circulair bouwsysteem van de Utrechtse bureaus Respace en Sustainer Homes. Dit deden ze samen met o.a. ZECC Architecten in opdracht van Overvecht Vastgoed BV. Hoe je een verouderde fabriekshal duurzaam kunt herontwikkelen, is te zien in de eerder gepubliceerde film ‘Circulaire renovatie – Oude gebouwen met een modulaire invulling’.

Om het tekort aan vastgoed in Nederland aan te pakken ontwikkelde Utrechts architectenbureau Sustainer Homes het bouwsysteem Respace. Dit modulair, houtskeletbouw-systeem voor transformatie van vastgoed zorgt ervoor dat gebouwen hun karakter behouden en tegelijkertijd flexibel in gebruik worden gemaakt. Door het gebruik van parametrisch ontwerpen en een geautomatiseerd productieproces is het snel te realiseren en minder kostbaar dan reguliere bouwmethoden.

Karakteristieke broedplaats

Er is op dit moment in heel Nederland vraag naar bijna 40 miljoen m2 woonruimte en alleen al in Amsterdam naar een half miljoen m2 kantoorruimte. Terwijl er 30 miljoen m2 vastgoed leeg staat. Met het bouwsysteem van Respace kan een groot gedeelte van het leegstaande vastgoed omgebouwd worden tot bruikbare woon- of werkruimte. De Werkspoorfabriek is daar een voorbeeld van.

CEO van Sustainer Homes, Gert van Vugt: “De treurige gipsen wandjes die we kennen uit kantoren zijn echt niet meer nodig. Met dit systeem krijg je daarvoor in de plaats duurzaamheid en circulariteit terug. Dit gebouw voelt niet als een kantoor, maar als een dorp in de stad waar je elkaar kent en tegenkomt. Het heeft het Werkspoorkwartier helpen te transformeren naar een ‘place to be’ in Utrecht.”