Nieuws

Studenten Geowetenschappen aan de slag in Werkspoorkwartier

Tijdens een interactieve bijeenkomst op 24 april werkten ongeveer 25 studenten van de faculteit Geowetenschappen in het Werkspoorkwartier aan het onderwerp ‘circulair’.

Samenwerken aan circulariteit
De verschillende GEO-bacheloropleidingen van de Universiteit Utrecht sloegen de handen ineen om het jaarlijkse gezamenlijke symposium te organiseren. Dit keer wilde de organisatie geen klassieke bijeenkomst met lezingen, maar een interactieve middag met bedrijfsbezoeken en ruimte voor discussie en samenwerking tussen de verschillende opleidingen Global Sustainability Science, Sociale Geografie en Planologie, Natuurwetenschap en Innovatiemanagement en Aardwetenschappen.

studenten werkspoorkwartier circulair

 

Programma van de bijeenkomst
Het studentenbezoek startte met twee lezingen. Projectleider van ‘Werkspoorkwartier: Creatief Circulair Maakgebied’ Tony Schoen trapte af met een introductie van het gebied. Zijn advies aan de studenten: ga het vooral zelf ontdekken. Hierop volgde een wetenschappelijke introductie van het onderwerp ‘Circulaire Economie’ door onderzoeker Jésus Rosales. Hij is vanuit het Copernicus Instituut bij Werkspoorkwartier betrokken.

Hierna bezochten de studenten Het Hof van Cartesius, de Werkspoorfabriek en de Haven, waar zij een bevlogen uitleg kregen over de plannen en ambities. Bij Het Hof van Cartesius vertelden twee studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht over de circulaire ambities voor de volgende fase van de bouw. In de Werkspoorfabriek liet het duurzame bouwbedrijf Sustainer Homes zien hoe hun modulaire inbouwconcept toegepast gaat worden. Flux landschapsarchitecten presenteerde hun visie op het verduurzamen van de openbare ruimte. Dat ging niet alleen over het plan voor de Haven, maar ook over het Werkspoorpad dat momenteel in uitvoering is. Vervolgens werkten de studenten voor de casus die zij bezocht hadden het thema ‘circulair’ uit in een probleemstelling en bijbehorende oplossingsvoorstellen.

studenten werkspoorkwartier utrecht

 

De bijeenkomst werd afgesloten met een gezellige borrel in café De Leckere. Dit café, naast de Werkspoorkathedraal, bleek een goede uitvalsbasis voor dit soort studiedagen. De deelnemende studenten waren positief over het geboden programma. Voorzichtig werd al geopperd om over één of twee jaar terug te komen om te kijken hoe alles zich verder ontwikkeld heeft en welke circulaire opgaven er dan spelen in het gebied.